Roti Telur Tumis Istimewa |
Kali ni aku nak tulis resepi plak...resepi ni xdelah susah sangat.Simple gileeer.Aku suka buat resepi ni bila ade roti potong tu (Gardenia,high 5 bla...bla..bla..) yang lambat sangat nak habis sampai dah nak tarikh luput.Masak je roti yang tak habis-habis tu ikut resepi aku ni confirm abes.Tak percaya?..cubalah!..Ni resepi mak aku tapi mungkin dah lain sikit...biasa la aku sesuka ubah-ubah resepi :p
Bahan-bahan :- ( Hidangan untuk seorang...tapi kalo badan saiz XXL xcukup kot... :p )
Roti potong - 4 keping dipotong kiub
Bawang merah sederhana - sebiji dipotong
Ikan bilis - ikut koranglah banyak mane..agak2lah..
Cili Padi - 4 biji dipotong halus...ikut korang,kalo nak pedas tambah lagi
Belacan - sikit je buat tumis,kalau xnak pun takpe
Telur - sebiji je...pukul dalam mangkuk
Minyak - Untuk menumis
Cara-Cara :
1. Mula-mula masukkan minyak dalam kuali, tumiskan bawang,bilis,belacan serta cili padi.
2. Lepas dah naik bau..agak2 lah kan..hehe..Tuangkan roti korang yang 4 keping di potong dadu tu dalam tumisan tadi tu.Ala...macam buat nasi goreng.Lepas tu korang gaul-gaul kan lah.
3. Akhir sekali,korang ambik telur yang dah dipukul tu dan tuangkan atas roti tu sambil kacau-kacau supaya semua kena rata.
4.Boleh dihidang.Nak cantik boleh taburkan cili merah yang dipotong kat atas die.
Cepat kannnnn?....Selamat mencuba.Kalau dah cuba apa kata korang respon dengan balas komen kat bawah ni.. :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan